Vasey House


Location | Campbell, ACT

Date completed | Oct 2017

EER | 7.7 star (started at 2.8; predicted heating/cooling energy-use reduced by 75%)

Area | From 204m² to 205m²

Builder | Bespoke Building Services

Images | Ben Wrigley


Transforming a beloved family home

The challenge on this project was to achieve the greatest transformation with the least alteration. The clients wished to convert their cold, introverted 1960’s house into a warm, bright home with strong connections to the outdoor spaces and areas for family development. 

With fundamentally ‘good bones’ from both a design and thermal perspective, and enough floor area, we made very selective internal alterations in order to improve the energy efficiency, spatial relationships, circulation and connection to the outdoors, while only adding 1m² to the building’s footprint. For example, changing the position of a doorway, or turning the large western picture window into French windows that open onto a sill-height bench seat on the front balcony. 

The clients were living in overseas for the entirety of the design and construction periods, therefore excellent communication and trust was paramount. Having lived in the home prior to their international posting, the clients had developed fond attachment to their east and western outlooks; the green belt that their home backed on to, and the sunsets through the treetops of Campbell and over Black Mountain, to the front. We prioritised this outlook axis by making the western window an operable bench-seat and opening a rear pergola to the reserve on the east. Sun control measures (angled louvres and wires for deciduous vines) were incorporated in the pergola design to ensure comfort all year round.

Small details, such as the recycled gym flooring to main living areas and the retention of original cornices in the front lounge, helped this internal renovation to feel refreshed and inviting while honouring the original house. The house was 'realigned' to match the lifestyle of the occupants. This project demonstrates the line we negotiate between performance, design and brief.

Through a challenging design process, this renovation and extension achieves a dramatically improved quality of life for a young energetic family; bringing them light, comfort, connection to the landscape, and creative communal spaces.


Key features

Only 1m² added (cantilevered pop-out wardrobe in master bedroom)

This home was introverted with poor connection to the outdoors. Through small internal interventions to alter spatial relationships we were able to transform this home, increasing not only its functionality but also the social/physical well-being of residents.

Recycled gymnasium flooring used in main living areas


Steel framed single glazing replaced with high performance PVC double glazing

Insulation retrofitted to double brick external walls allowing internal mass to provide significant thermal benefit

Efficient ceiling-mounted infrared heater panels

R2 insulation installed under previously uninsulated floors

R5 insulation top up to ceiling

Minimal air leakage, well sealed building envelope (6.6 air changes per hour at 50 Pascals)